TA MED ELOFLEX PÅ FLYET

Eloflex elektriske rullestoler overholder alle forskrifter og standarder som er satt av International Air Travel Association (IATA). I vår korte guide finner du viktig informasjon, nyttige tips og relevante dokumenter for å sikre en smidig flyopplevelse på din neste tur.

HVIS DU REISER MED FLY:

Planlegger du å fly med Eloflex? Flott, du er ikke alene, men det er viktig å være godt forberedt. Før du bestiller billett eller drar til flyplassen, vennligst les informasjonen nedenfor. Vi har oppsummert viktige prosedyrer, forskrifter og delt noen personlige erfaringer med flyreiser for å sikre at reisen din blir problemfri.  

MERK! Sjekk alltid med flyselskapet ditt for å bekrefte at du kan ta med Eloflex FØR du bestiller flybillettene dine. Vi anbefaler også å be om skriftlig bekreftelse via e-post. Hvis flyselskapet har valgt å ikke følge de internasjonale retningslinjene gitt av IATA og nekter å tillate enheten din ombord, foreslår vi at du bestiller reisen med et annet flyselskap.

1. Generelt
Internasjonale regler tillater transport av batteridrevne rullestoler og lignende enheter som brukes til passasjerer med bevegelsesbegrensninger på grunn av funksjonshemming, helseproblemer, alder, eller midlertidig svekkelse. Dette betyr at det generelt er greit å fly med rullestolen som innsjekket bagasje. De fleste flyselskaper følger og overholder IATAs internasjonale forskrifter, som er beskrevet nedenfor.  Det er imidlertid verdt å merke seg at hvert flyselskap står fritt til å tolke regelverket slik de ønsker, eller kan følge sine egne, litt forskjellige, retningslinjer. Til syvende og sist er det piloten som tar den endelige avgjørelsen. Derfor er det viktig å kontakte ditt spesifikke flyselskap for veiledning før du bestiller flyreisen. 

2. Slik fungerer det
Når du bestiller turen, sørg for å opplyse om at du vil ta med en elektrisk rullestol på flyet. Du vil da motta et sett med oppfølgingsspørsmål fra flyselskapet, inkludert informasjon om vekten og størrelsen på den elektriske rullestolen, typen, vekten og effekten av batteriene. Du finner svar på disse spørsmålene i dokumentene nedenfor. Ved ankomst til flyplassen, gå til den vanlige innsjekkingsskranken. De vil koordinere med flyplasshjelpetjenesten for å gi deg en manuell rullestol for bruk på flyplassen. Etter innsjekking tar du med Eloflex til utleveringsområdet for spesialbagasje der de håndterer transporten av den elektriske rullestolen til flyet. Hvis du ikke har en beskyttelsesbag, anbefaler vi at du leier en på flyplassen.

3. Dette sier regelverket
De fleste flyselskaper bruker IATAs internasjonale forskrifter, spesielt IATA Dangerous Goods Regulations, for retningslinjer for transport av elektriske rullestoler på fly. Den siste utgaven av disse forskriftene skisserer opp følgende: 

 • For å bli transportert på et fly må batteriene til en elektrisk rullestol være luftdyktige (flygodkjent), noe som betyr at de må ha bestått den internasjonale UN38.3-testen. Alle batterier i Eloflex elektriske rullestolserie oppfyller denne standarden (Eloflex bruker lekkasjesikre tørre litiumbatterier). Du kan få en kopi av testresultatene fra lenkene nedenfor.

 • Det er en grense for hvor mye strøm batteriene kan ha på et fly. I henhold til IATAs forskrifter (2.3.2.4) kan du ta med et batteri med en maksimal kapasitet på 300 Wh og ett reservebatteri med samme kapasitet. Batteriene i Eloflex elektriske rullestoler har en kapasitet på 240 Wh hver.
 • IATA-forskriftene krever at begge batteriene må tas ut av Eloflex før du sjekker den inn og transporteres inn i kabinen som håndbagasje. Når du har fjernet batteriene, sier reglene at batterikontaktene må beskyttes mot kortslutning. Den enkleste måten å gjøre dette på er å dekke kontaktene til hvert batteri med tape, for eksempel kapslingstape. Batteriene må også oppbevares i plastposer, helst Ziplock-poser.


Vær oppmerksom på at hvert flyselskap har myndighet til å tolke reglene annerledes og at de kan ha sitt eget sett med forskrifter. Hvis du ønsker å lese IATAs forskrifter ordrett (på engelsk), finner du avsnitt 2.3.2.4 (Rullestoler/mobilitetshjelpemidler med litiumbatterier) i dokumentet nedenfor.

4. Dette er vår erfaring
Tusenvis av Eloflex-brukere har flydd til forskjellige destinasjoner over hele verden de siste årene, og mange har delt sine erfaringer med oss. Flertallet av dem rapporterer at det har vært en sømløs, problemfri prosess å ta med Eloflex på flyet, uten vesentlige utfordringer. De fleste sjekket ganske enkelt inn sine elektriske rullestoler, akkurat som de er, uten å måtte gjøre noe i det hele tatt.

Noen flyselskaper ber imidlertid i økende grad passasjerer om å fjerne batteriene fra stolen og bære dem som håndbagasje. I slike tilfeller er det lurt å øve på å fjerne batteriene hjemme før flyturen for å sikre en stressfri opplevelse. Som nevnt tidligere, bør batteriets kontakter dekkes med tape, og de skal oppbevares i separate plastposer og tas med inn i kabinen som håndbagasje. Ved å være forberedt på forhånd, bør du ikke ha noen problemer.

I noen få tilfeller har brukerne valgt å la ett batteri være hjemme og bare ta med ett batteri på turen. Dette er helt akseptabelt, og Eloflex vil fungere like bra med bare ett batteri. Men husk at rekkevidden din blir halvert, så det kan hende du må lade opp oftere. Noen brukere har rapportert tilbake at kundeservice, bestilling og til og med innsjekkingspersonell ikke alltid er fullt informert om regelverket. For å unngå potensielle problemer, er det tilrådelig å være godt informert selv slik at du kan “stå på ditt”. Det kan også være lurt å skrive ut og ta med dokumentasjon om regelverket på turen (se nedenfor).

5. Skrive ut dokumenter
Ved ankomst til flyplassen kan det være nyttig å ha viktig informasjon tilgjengelig i trykt form, spesielt hvis du har flere spørsmål under innsjekkingsprosessen. Vi anbefaler derfor at du skriver ut følgende dokumenter:

Fakta om elektrisk rullestol og batterier - Modell C 

Fakta om elektrisk rullestol og batterier - Modell X 

Fakta om elektrisk rullestol og batterier - Andre modeller 

Testing og validering av batterier UN38.3 - Modell C

Testing og validering av batterier UN38.3 - Modell X

Testing og validering av batterier UN38.3 - Andre modeller 

Slik fjerner du batteriene 

IATA internasjonale forskrifter

Slideshow Items

 • Optimaliser ladingen

  Hvordan lader du Eloflex best? Lær hvordan du kan øke levetiden til batteriene og forbedre rekkevidden.

 • Lasting av Eloflex inn i en bil

  Et av de vanligste spørsmålene vi får fra brukerne våre er om vi har noen tips om hvordan du enkelt kan laste en Eloflex inn i bilen. Nedenfor har vi samlet de vanligste tilnærmingene.

 • Vedlikehold av Eloflex

  Du trenger ikke å sende Eloflex inn for service, men en god måte å forlenge levetiden til den elektriske rullestolen på er å vedlikeholde den i henhold til våre tips og instruksjoner.